Twitter + Powerpoint = Sant

posted in: inspiration, verktyg | 2

>Om du föreläst utanför skolans värld känner du säkert igen dig. Framför dig sitter ett antal personer som tittar mer ner i datorer, mobiler etc istället för att söka kontakt med dig som föreläsare. Detta är inte ett tecken på att de är ointresserade utan ofta sitter de och twittrar, bloggar eller på annat sätt sprider det du just nu säger till andra som inte är på plats. Att använda någon typ av ”backchannel” där åhörare kommenterar din föreläsning är idag vanligt och ofta står arrangören för en speciell hashtag på twitter eller liknande. Dock kan det vara frustrerande för dig som föreläsare att inte veta vad som sägs om det du just nu berättar om. Ibland ser man lösningar såsom att via en projektor visa twitterflödet bredvid scenen.

Använder du powerpoint finns det ett antal roligare lösningar på detta problem.

Via Makeuseof.com hittade jag ett antal olika verktyg för att ta din powerpoint till nästa level. Jag kommer nedan ge exempel på några men det finns fler i den fil som går att ladda ner.
Du behöver Powerpoint 2003 eller 2007 samt flash installerat. Den exempelfil som du laddar ner innehåller instruktioner om hur du lägger in dessa funktioner i dina presentationer så det kommer jag inte gå igenom.För att få feedback direkt in i presentationen kan man i detta verktyg söka på valfritt ord/hashtag och vips ser du vad som sägs just nu.

Undrar du vad publiken tycker om en viss fråga? Nu kan du låta dem rösta via twitter och direkt presentera resultatet i din powerpoint.
Hot or Cold är ett sätt att i realtid se vad publiken tycker om det du säger…blir det varmare eller kallare? Denna mätare lägger du i presentationsmallen för att se den på alla bilder.

En klappometer är alltid skoj att lägga in, kanske i slutet av din presentation för att via ljud få reda på vad publiken tyckte. Verktyget kräver naturligtvis mikrofon, men det finns på nästan alla datorer idag.

Förutom dessa små gadgets finns det funktioner för att autotwittra ut dina noteringar för varje bild du visar. Du kan märka upp exakt vad som ska skickas ut så att inte alla dina anteckningar twittras. Du kan få omröstningar i cirkeldiagram. Du kan installera en live-ticker i nederkant av din presentation som scrollar in vad som twittras om just din presentation.

Lek runt lite och berätta vad ni tycker. Feedback i realtid är spännande tycker jag då en föreläsare får hjälp att läsa av publiken och skapa dynamiska presentationer som du kan ändra allt eftersom tiden går.

2 Responses

  1. Tess Neale

    >Ha! Vilken perfekt tajming! Har ska testas…undrar om de finns for mac?
    Kram,
    Tess

Leave a Reply