Slut på semestern

posted in: övrigt | 1

Jaha, sommaren gick fort i år! Kan tyckas märkligt att jag jobbar redan men i och med mitt nya jobb i våras så blev även 5v semestern en realitet. Jag hade iofs redan 5v på mitt förra jobb som lärare på JB Örebro men där var tjänsterna utformade så att man jobbade ihop komptid hela tiden och det räckte därmed till 8v under sommaren.  Så nu sitter jag här i en sommartom gymnasieskola och fnular på vad jag ska ta mig till den kommande veckan. Naturligtvis finns det massor att göra men ofta kräver det viss interaktion med kollegor eller lärare på skolan. Det som står närmast på tapeten är att hela skolan ska in och köra i lärplattformen It´s Learning.

Ett gäng lärare och elever har kört detta på prov under våren och nu har vi kommit till momentet då alla andra ska följa med. Att införa en digital plattform där elever kan följa sina framsteg, moment publiceras och lämnas in etc är ju inget nytt och är näst intill ett krav på en moden skola. Det som gör detta lite klurigare är att skolan inte är en 1-1 skola, dvs elever och lärare har INTE en egen dator att tillgå 24/7. Då nu undervisningen ska digitaliseras mer och mer iom It´s Learning så klurar det till det gällande tillgång på datorer. Kanske är detta främst ett problem för de som lägger schemat men jag anar mig förstå att det kommer ställas lite större krav på tillgång denna hösten än tidigare 🙂

Naturligtvis faller det på min lott att vara ett stöd för skolan när It´s Learning ska igång och framför allt när de olika digitala tjänster som finns där ute ska integreras in i plattformen. It´s Learning erbjuder inte så extremt mycket godis från början så i mina ögon är det framför allt ett administrativt system som kommer förändra dialogen mellan lärare och elev till något ännu bättre än tidigare. Jag ser det som en stor fördel att elever kan logga in och direkt se vad de gjort eller inte och vad som ska göras den närmaste tiden. Själva lektionsmomentet måste dock lärarna fortsätta att planera och här finns en fara att lektionerna kommer se likadana ut som tidigare, det är ju mest bekvämt så. Här ligger en stor del av mitt fokus kommande året, att få lärare och övrig personal att tänka om och tänka nytt! Många är redan med i starten, men många sitter även kvar i omklädningsrummet. Det viktiga blir inte att alla ska vinna racet men alla ska banne mig ut på löparbanan och börja springa!

 Jag jobbar vidare med min universitetskurs inom IKT och du kan som bekant följa eskapaderna här under fliken Live eller på projektbloggen Kanal Ellwe.

 

Leave a Reply