Skolan ska vara underhållande

posted in: inspiration, pedagogik | 0

>I fredags fick jag en samhällskunskapslektion med stort fokus på humor. Jag var och såg Magnus Betnér och hans ”Tal till Nationen” live på Örebro konserthus. Det kändes lite märkligt att bänka sig i ett fullsatt konserthus för att lyssna på standup, då konserthus för mig är kopplat till högre kulturella upplevelser. Det sistnämnda var exakt det jag fick uppleva.


Ni som hört eller sett Magnus på tv vet att han har en något bitter och sarkastisk inställning till livet och dess innehåll. Fredagen visade inte på något annat fokus utan sarkasmen och ironin flödade. Magnus hann under ca 90 min med att skämta om statens sprit och spelpolitik, FRA-lagen, gud och religioner, graviditeter, sexuella avvikelser och amerikanska presidenters förhavanden och detta är bara exempel på innehållet. I efterhand slog det mig att jag just haft mitt livs roligaste lektion inom samhällskunskap, religion och historia. Detta utan att jag anade det eller upplevde det som en lektion. Dessutom var detta en av mitt livs roligaste ögonblick all time! Vilken höjdare (vilket också Magnus höll med om)!!

Humor och pedagogik kanske skulle funka ihop?
Naturligtvis kan de det och jag anser snarare att det är ett krav att införliva humor i dagens skola för att väcka elevernas intresse. För att eleverna ska känna motivation att investera tid för att utbilda sig måste vi lärare motivera och inspirera dem så att de själva tar det beslutet. Vi kan inte tvinga någon. Hur kan man då nyttja Magnus Betnérs framförande som startpunkter för lärande. Nedan följer en kort lista på uppslag som skulle fungera som lektionsuppslag samt inom vilka ämnen:

  • Statens spel o spritpolitik – monopolets var eller icke vara (samhäll)
  • FRA-lagens påverkan på det svenska vardagslivet (samhäll)
  • Variationer inom religionsutövning – en gud eller? (religion)
  • Får USA göra som de vill – presidenters kriminalitet genom tiderna (historia)
  • Sexuella beteenden förr och nu – avtrubbningens tid (samhäll, historia, religion)

Detta är bara exempel, det finns många fler uppslag i mr Betnérs ”föreläsning”.
Som inspiration avslutar jag med en video från Magnus youtubekanal där han kommer lägga upp videos från kommade USA-resa. Mycket nöje.

Läs även andra bloggar om , , , ,

Leave a Reply