Räkna mindre – lära mer

peter föreläsningI  höstas hade jag förmånen att föreläsa på konferensen ”Underbar Matematik 2013” som anordnades av Skolporten och som filmades av UR Samtiden. Då bloggen låg i träda vid den tiden är det nu ändå dags att lyfta upp den upplevelsen.

Att föreläsa om matematik och hur vi kan använda IKT för att variera vår undervisning är för mig inget nytt. Ni som följt min resa vet att detta är ett av mina kärnområden. Det är heller inget nytt att jag, och många andra i världen, anser att det räknas för mycket i våra skolor. Istället vill jag att vi lägger mer tid på själva problemformulerandet, dvs analysen av en situation och det matematiska modellerandet utifrån den situationen för att först då räkna på problemet som vi själva formulerat. Tittar ni i en mattebok idag så ser ni rätt snabbt att deras metodik är rätt långt ifrån detta. Rubriken för föreläsningen var från början ”Matematik 2.0” men någonstans på vägen smög arrangören in underrubriken ”Hur kan vi räkna mindre men lära mer”. En rubrik som jag gillar.

Jag ska inte gå in på detaljer kring räkna eller inte räkna, ni får helt enkelt titta på föreläsningen som jag länkar till nedan. Det jag däremot vill pusha extra för är mina numera adopterade ledord ”Autonomi, mening och mastery”. Dessa tre ord visar sig nämligen ha stor betydelse för vår inre motivation enligt bland annat den metastudie som Daniel Pink genomförde och  publicerade som bok 2010 med titeln ”Drive” eller på svenska ”Drivkraft”. Det är även tre faktorer som spelforskaren Sebastian Deterding hittat som gemensamma faktorer i framgångsrika spel som trollbinder oss timme efter timme.Det jag även fokuserar på är ”3-aktare”, ett sätt att använda berättandets konst när vi presenterar ett matematiskt arbetsområde vilket är något som Dan Meyer utvecklat tillsammans med mattelärare världen över.

Det var en spännande upplevelse att få ett gäng feta kameror riktade mot sig och allt vad det innebär att delta i en inspelning för tv. Föreläsningen sändes i efterhand några gånger i Kunskapskanalen och finn att titta på via URplay.se och på UR.se där den finns tillgänglig fram till 1 juli 2018.

Kanske kan jag pricka av en punkt från min ”bucket list” – Känd från TV 😉

Länk till föreläsning

peter föreläsning 2

3 Responses

Leave a Reply