Nytt jobb – nya tider

posted in: övrigt | 1

Den som följer mig på twitter har den senaste tiden kunnat utläsa att jag sedan 21 mars har nytt jobb. Jag jobbar numera som IT-pedagog på Virginska Skolan, en gymnasieskola inom Örebro kommun.
Vad kommer detta att innebära gällande arbetsuppgifter, utveckling, bloggande, omvärldsbevakning? Efter tre veckor har jag några svar men ännu fler frågor. Häng med på min resa i nya jaktmarker!

Efter 6 år som lärare på JB Örebro hittade jag ett jobb som lät för bra för att inte jaga efter. Det hela gick rätt bra kan man säga och den 21 mars klev jag för första gången in i den kommunala världen. Som lärare inom friskolesfären har jag ju hört en del om just kommunala skolor. Både positivt och negativt. Nu bytte jag så att säga sida och tar med mig erfarenheter, tankar och idéer som jag samlat på mig under min tid som lärare.

Jag jobbar numera alltså som IT-pedagog på heltid. Just yrket IT-pedagog är faktiskt något som många inte har en aning om vad det innebär. Jag och många inom området kallar det IKT-pedagog bara för att göra det hela än med mysko. IKT står för Informations och KommunikationsTeknik och som pedagog inom det området jobbar man med……ja vadå? Jag och kollegor inom området får förklara vad det innebär gång på gång.
Det varierar dock kraftigt från person till person. Oftast jobbar man på något sätt kring utvekling av skolans användning av IKT i undervisningen. Det kan vara allt från kompletta 1-1 satsningar till att lära pedagoger hur internet funkar. Spannet är enormt.

I mitt fall ingår det i min arbetsbeskrivning bland mycket annat att:

  • Driva och utveckla skolans strategi/utveckling inom IKT
  • Utbilda/inspirera/stödja pedagogerna när vi nu går in i en ny lärplattform, It´s Learning.
  • Sitta med i skolans ledningsgrupp (kanon)

Visst låter det som en grym utmaning?! Då ska läsaren tänka på att Virginska Skolan INTE är en 1-1 skola, dvs vi har inte en dator för varje elev, långt därifrån. Jag har dock blivit positivt överraskad över den teknikpark som skolan har till förfogande. Det finns stora möjligheter kan man säga.

I arbetsbeskrivningen står det även ”operativa uppgifter”, vilket jag i efterhand har märkt är komplett ansvar för teknikparken, inköp etc. Inom IT-området benämns en person med dessa ansvarsområden som ”IT-samordnare”. Jag är med andra ord dubbel, en del IT-pedagog som jobbar som stöd för lärarna i den pedagogiska utvekclingen och en del IT-samordnare som jobbar med inköp, planering, budgetansvar och liknande.
Missförstå mig inte nu, jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt. Fatta att jag hamnat på en position där jag själv har mandat att stötta pedagoger både med tekniska inköp men även utvecklingsmässigt som bollplank/inspiratör. Detta är guld!

Ni som känner mig sedan tidigare vet att jag hamnat helt rätt.
Nu ska Örebro kommun få se på gnistor, murar ska falla och gröna ängar av IKT-utvecklande miljöer ska skapas.

”They never knew what hit them”

Leave a Reply