Micke Gunnarsson – Fan vad bra du är!

posted in: föreläsningar, inspiration | 4
Foto: Hans-Peter Bloom
Foto: Hans-Peter Bloom

SETT2015 har precis passerat och många skriver nu reflekterande inlägg kring vad konferensen gav just dem och deras utveckling. Jag skulle kunna skriva om mitt SETT och besvikelsen jag känner över det jag såg och hörde men jag väljer att lyfta en person och en föreläsning istället. Det blir liksom roligare så.

Personen, myten och legenden jag verkligen vill hylla är Micke Gunnarsson!
Jag skulle vilja påstå att Micke är en av de viktigaste, mest inspirerande och energigivande människor som vi just nu har äran att ta del av inom svensk skola. Ja inte bara inom skolan utan generellt.

Jag har sett och lyssnat på honom säkert fem gånger och pratat med honom ett flertal gånger utöver det. Nu senast kom han fram efteråt och var lite frågande ”lyssnade du på mig igen?”. Självklart gjorde jag det och det ska ALLA göra minst en gång i livet. Micke dyker upp på de flesta konferenser inom skola och att han pratar på konferenser som ändå har fokus kring IKT och lärande känns på något sätt befriande för är det något han inte pratar om så är det hur bra tekniken är. Visst, han nämner teknik och dess naturliga plats i skolan men hans fokus är och har alltid varit barnen och deras liv och lärande.

Det är svårt att beskriva men varje gång jag lyssnar på Micke så blir jag rörd till tårar. Den energi som bara sprutar ur honom går inte att ta miste på samtidigt som han lyfter självklarheter till ytan på sitt eget småkritiska sätt. Nu senast nämner han #okmedkeps, hans senaste drive som inte alls handlar om keps i skolan utan om barns självklara rättighet att få uttrycka sig på olika sätt och vår värdegrund. Andra projekt som har belyst min värld är Fredsuppdraget och MVGtillAlla. Som småbarnsförälder känner jag varje gång att nu, nu ska jag ta me f-n gå hem och bara älska mina barn och aldrig bråka mer. Jag känner en vilja av att bli en bättre förälder, en sån som Micke. Väl hemma så går det inte riktigt lika lätt som jag tänkt men Mickes budskap finns alltid närvarande på något sätt.

Mickes föreläsningar brukar avslutas med en fantastisk liten filmsnutt från hans verklighet och den får mina ögon att tåras varje gång. Några få minuter från någon annans liv. Det känns märkligt på något sätt. Nu senast hade jag tanken i skallen när jag gick ut från salen att ”hur kul vore det inte att få flytta in hos Micke några dagar?” Tanken kom från det faktum att jag vill att mina pojkar ska få uppleva denna människa på riktigt, inte via pappas försök att omvandla någon annans energi till sin egen. Det vore grymt 🙂

För er som inte haft förmånen att uppleva Micke live, jo det är en upplevelse, så finns nedan några videos från två av hans föreläsningar ”Så som nu har det aldrig varit, så som nu kommer det aldrig mer bli!” och en 20min version av ”Vår bästa tid är nu”. Får ni chansen så ta den.

Tack Micke för att du finns!

Och som jag spontant skrev på twitter efter senaste föreläsningen:

 

 

4 Responses

Leave a Reply