Mattejeopardy som repetition

posted in: Okategoriserade | 1

Traditionsenligt så avslutades höstterminen i Ma A med en repetition av de moment som eleverna hade arbetat med. Däremot gjorde jag det lite annorlunda, nämligen med hjälp av ett matematikjeopardy och vilken succé det blev.

Själva spelet skapades på jeopardylabs.com. Det tar ett tag att skapa 25 st frågor och svar men det är det värt. Lektionen var på elitfotbollsprogrammet och jag hade mina aningar om att just tävlingsmomentet skulle trigga dessa elever. Tänk på att detta var sista fredag em innan lovet och de hade haft fotbollsträning på förmiddagen och kom direkt från lunchen. Paltkoma och allt det där jobbade med andra ord inte till min fördel.

Klassen fick spela i fyra grupper och jag betonade naturligtvis att varje svar skulle formuleras som en fråga….tror ni att det funkade direkt? Knappast, men kul var det.

Reflektionen efteråt visade mig att eleverna verkligen jobbat med olika saker.

  • Vissa moment kände alla till, vissa moment var helt nya för många elever. Detta helt enligt plan då eleverna jobbar i sin egen takt.
  • Lektionen visade även att elever gjorde grymt insiktsfulla kommentarer när svaret på en fråga redovisats. Kommentarer som visade på djupare förståelse för vad som är rimligt och inte. Detta var en positiv sidoeffekt som jag inte hade räknat med i den utsträckning som nu skedde.
  • Tävlingsmomentet gjorde att eleverna var sjukt engagerade hela spelet igenom som i alla fall tig 1.5 timmar. Elever som kanske inte synt jättemycket under terminen ropade nu ut rätta svar rakt ut i klassrummet och hade bra förklaringar för deras resonemang.

Naturligtvis hajade eleverna inte att detta var en repetitionslektion i förklädnad men när vi pratade igenom syftet så medgav de att de hade anat planen, men framför allt att de hade haft roligt….på en matematiklektion…..det ni!

Spelet finns att köra online (vissa frågor kan vara lokalt vinklade): Ma A Jeopardy

Lycka till!

Leave a Reply