Matte2.0 i Göteborg

posted in: föreläsningar, matematik | 0

För en vecka sedan (28 april) hade jag nöjet att gästspela som inspirationsföreläsare med uppdragsgivare Skolverket. Ett 80-tal pedagoger hade samlats i Göteborg för en avslutningsgala gällande ett utvecklingsprojekt där de hade skapat digitala lärresurser inom framför allt matematik/no men lite blandat i övrigt. En kväll fylld av förväntan inför den stora prisutdelningen som var efter min dragning.

Projektet drevs av Multimediabyrån för att i första hand testköra en ny plattform för just skapande av lärresurser. Pimlabs, som det kallas idag är inte öppet för allmän beskådan, men de nominerade bidragen kan avläsas på pimlabs hemsida. För mig som närvarande vid prisutdelningen var det som en enda lång teaser med tanke på att jag fick se korta filmsnuttar från pedagogernas moduler, men fick aldrig se helheten. Jag måste säga att det ser lovande ut!

Jag pratade denna gången om Matematik2.0, dvs hur modern matematikundervisning kan se ut och vilka moment/tekniker som definitivt bör finnas med. I samma andra passade jag på att såga dagens matteunderisning, kallad 1.0, rätt hårt med rapporter från skolverket som bränsle. Just det faktum att mekaniskt räknande fortfarande dominerar ser vi på skolorna idag då lärare skrker efter nya matteböcker för de nya mattekurserna i Gy11. Lite skrämmande kan man säga, varför inte skapa nytt nu när vi ändå har chansen?!

Med den senaste säsongen av klass9a färskt i minnet fick även den matematiska kelgrisen Stavros en känga. Inte för att jag känner honom som person men med uttalanden som

36p av 40, det blir MVG

och

Välj ett sätt/en metod eleverna ska använda och sedan ska alla göra på samma sätt

förtjänar han att hängas ut lite extra för denna gammalmodiga och extremt förlegade syn på matematikundervisning hör inte hemma i någon skola 2011!

Föreläsningen svängde snabbt till att belysa möjligheterna med internet och ett entreprenöriellt tänkande som tillsammans ger en bra grund för att förändra matteundervisning till något som vi kan vara stolta över.

Som avslutning vill jag passa på att tipsa om de lärresurser som skapas inom PIM5 och där en delmängd finns tillgängliga på nätet. Även Multimediabyrån har en mängd ”kursvideos” som kan användas med elever eller som egen kompetensutveckling.

Tack för denna gången Göteborg och lycka till med skapandet!

Leave a Reply