Ma B på halverad tid

posted in: matematik | 1

I morgon tisdag har jag min första Ma B lektion för året med mina entreprenörstvåor. Den stora förändringen för i år är att kursen läses på en termin och inte under hela läsåret som tidigare. Inget konstigt med det tänker ni mattelärare, Ma B är en 50p kurs och är beräknad att läsas under en termin normalt sett. För oss blir det ändå en stor omställning.

Till saken hör att Ma B är en valbar kurs på programmet, men vi rekommenderar verkligen att eleverna läser den för att ha lite mer kött på benen i vissa företagsekonomiska kurser och för framtida studier. Att vi nu läser den på halva tiden mot för tidigare ställer nya krav både på mig som lärare och på eleverna.

En snabb titt i kalendern visar att totalt med provtillfällen, nationellt prov o allt har jag o mina elever 14 tillfällen på oss att genomföra kursen. I klocktimmar innebär detta ca 40 tim minus raster. Vi kör ett tretimmarspass i veckan för de som inte vet det sedan tidigare 🙂

För första gången upplever jag en tidsbrist redan innan kursen börjat. 40 timmar för en 50p kurs lämnar inte mycket utrymme för längre projekt, ämnesöverskridande aktiviteter och liknande. Min fruktan är att jag ramlar tillbaka till klassisk matteundervisning där en given mängd stoff ska pushas ut inom en given tidsram. Dit vill jag verkligen inte komma….

Räddningen som jag ser det är att eleverna driver UF-företag. Att starta företag innebär att en rätt så omfattande marknadsundersökning måste genomföras för att bedöma lönsamhetspotentialen i affärsidén. Att genomföra statistiska undersökningar och analysera dessa är kursmål i Ma B vilket passar mig som hand i handsken. Här kommer jag få till ett ämnesövergripande moment tillsammans med ett helt gäng av entreprenörskurser. Gött.

Eleverna läser även Företagsekonomi B vilket gör att linjära ekvationssystem får en given samarbetspartner i beräkningar av break-even och grafiskt åskådliggöra detta.

Jag har med andra ord flytet att kunna få till extra undervisningstillfällen pga programmet jag undervisar på. Alla Ma B lärare på skolan är inte lika lyckligt lottade. För dem och även för mig kommer det bli en stor utmaning att köra kursen på ca 30 undervisningstimmar + ett antal ”provtillfällen”.

Hoppas eleverna är taggade, för nu KÖR VI!

Leave a Reply