Klicka Inte Här

posted in: inspiration, undervisning | 12

Minns ni i våras att jag bloggade om en föreläsningsturné, Klicka Här, som jag skulle ut med under 7 lördagar denna höst?

Well, av denna turné blev det intet. Detta på grund av att extremt få nappat på erbjudandet om en heldag av inspiration kring datorns roll i klassrummet. Naturligtvis har jag förståelse för att arrangören ställer in det hela, ekonomin styr även i dessa kretsar. Det jag har svårare att förstå är hur kallt intresset var…

I den pedagogiska världen inom sociala medier märker jag att det trots ett antal eldsjälar så finns det ett enormt behov av inspiration och vägledning kring hur dator/internet kan användas i klassrummen. I den fysiska världen märks detta behov ännu mer. Lärare fullkomligt skriker efter tips och vägledning av de som redan har hoppat på tåget.

Problemet här är naturligtvis att det inte är den enskilda läraren som bokar sig till ett event för ca 1300 kr ex moms. Önskan att delta måste skickas genom beslutsvägarna för att till slut hamna hos en person som håller i cashen. I dagens skola får denna önskan avslag rätt ofta (tror jag). De som bestämmer om kronor och ören är ofta inte de som spenderar tid i klassrummet och ser ungdomarna hantera datorer på ett världsvant sätt men som samtidigt ropar efter mer.

Naturligtvis finns det kommuner som gör raka motsatsen och satsar stenhårt på lärarutbildning inom området. Dessa kommuner ska ha en eloge till att de verkligen befinner sig i samtid med eleverna. Ni lärare som arbetar i dessa kommuner, var tacksamma för det stöd ni får. Ni tillhör en unik skara pedagoger.

Tyvärr finns det än idag skolor som visserligen satsar och köper in datorer till lärare och elever, men sedan läggs inte investeringar på fortbildning. Det räcker inte med att tekniken finns i klassrummet, pedagoger och elever måste veta vad de ska göra med den.

12 Responses

 1. Joachim Thornström

  Verkligen tråkigt! Jag skulle dock tro att ni får chansen att göra turnén snart. Sverige är på väg att vakna. Eller så hoppas jag på det i alla fall…

 2. Britt T

  Riktigt tråkigt. Jag är anmäld och har sett fram mot dagen. Skickade inbjudan i våras till alla skolledare i kommunen och har stött på dem nu i skolstarten om detta fantastiska tillfälle.

 3. ellwe

  Britt T ->
  Ja visst är det tråkigt. Jag antog att de som var anmälda fått besked om detta men så verkar ju inte vara fallet. Hemsidan finns ju kvar med, men vi föreläsare fick besked för en veckan sedan 🙂

 4. Björn Kindenberg

  Tråkigt att höra, det är nog som du säger: det är för lång väg genom beslutsprocesserna, för att de ”där uppe” ska förstå vikten av att sprida den här typen av kompetens.

  Samtidigt fick jag lite intrycket i våras av att upplägget var om inte fel, så åtminstone fel marknadsfört. Kändes lite som att det pitchades som ett ”rocktåget”, vilket jag tror kan upplevas som lite ”divigt” i skolans värld.

  Men du lär ju bli tillfrågad fler gånger. Och du har ju ändå redan det bästa yrket 🙂

Leave a Reply