IT-Battle 09

posted in: inspiration | 0

>I tisdags gick IT-Battle 09 av stapeln på JB Örebro. Det är en kamp mellan IT-programmet på JB Örebro och IT-gymnasiet Örebro och gick för första gången förra året då JB lyckades vinna på ITGs hemmaplan. Detta år var det alltså JBs tur att arrangera mästerskapet.

Det tävlades i en mängd olika grenar under dagen och för att nämna några följer en lista nedan:

  • Datorbygge
    Två elever från varje skola skulle på tid bygga ihop en stationär pc från scratch, fixa ett operativsystem, ställa in nätverksinställningar och surfa till JBs hemsida. När första laget lyckats startades en klocka och motståndarna fick bygga klart. Bedömning skedde av arbetet med tidstillägg för brister eller felaktigheter. JB vann denna gren övertygande via eleverna Fredrik och Anton, båda IT-tvåor.
  • Webbdesign
    Eleverna fick i uppdrag att under 1-5 timme bygga en helsida till PizzaHut, med dess målgrupp och fokus samt kampanjerbjudande. Tävlingen var upplagd som en stafett där lagen parvis fick jobba 30min, sedan överlämning till nästa par som jobbade vidare i 30 min osv. Detta ställde stora krav på kommunikation och dokumentation av arbetet och tankarna. Båda lagen preseterade bra men ITG vann grenen på bättre lösning av kampanjuppgiften.

Förutom dessa grenar tävlades det även i nätverksteknik, spel, matematik, fuzzball, fotopet, frågevandring mm. Hela eventet avslutades med en hinderbana där lagen efter grundomgångaen faktiskt fick starta samtidigt, så jämnt var det. JB stod dock som slutsegrare än en gång efter en rafflande final där årets treor visade hur en hinderbana ska tacklas.

Mina tankar kring eventet är att det är ett lysande exempel på hur samarbete, kommunikation, laganda och engagemang lyser upp så fort det finns ett tävlingsmoment med i bilden. Trots att ITG och JB är konkurrerande friskolor inom IT-området så fanns det inga teckan på missriktad rivalitet mellan lagen utan det var ”fair game” hela vägen. Att få mäta sina kunskaper med en annan skola ger eleverna möjligheter att visa upp sig och sina kunskaper vilket verkligen främjar fortsatt arbete kommande terminer. Treorna som var med får ta med sig detta in i framtida studier eller arbeten, medans ettor o tvåor växer inför höstterminen.

Fram för mer tävlingsmoment inom skolan är mitt förslag till framgångsrecept. Hylla de som hyllas bör! Länge leve JB-09.

Leave a Reply