Framtidens internet

>Internet är idag något så självklart i våra liv att många betraktar det som en del av det vardagliga livet. Så har det naturligtvis inte alltid varit, faktum är att gå tillbaka 20 år så fanns det inget internet. Däremot fanns en man med visioner. Denna man är Tim Berners-Lee och han uppfann HTML, det språk som hela nätet bygger på. Nu har han nya saker på gång och jag kommer redogöra för vad han anser vara ”Framtidens internet”.

Jag såg idag ett 16 minuters framförande av Tim, filmat via Ted.com, och jag förstod direkt att den mannen har grejer i skallen som är värt att ta del av. Hela presentationen kan ses sist i detta inlägg.
Tim skyfflade ihop HTML som ett sidoprojekt för ca 20 år sedan för att han upplevde dokumenthanteringen på den tiden som något problematiskt. Alla hade olika format och att hjälpa folk var lite småjobbigt. Därför skapade han en standard som gjorde att du kunde klicka dig från ett dokument till ett annat utan problem (med mera). Sedan exploderade detta och det andra dokumentet kunde nu lika gärna finnas på andra sidan jorden, internet hade fötts.
Hela tanken med internet är ju fortfarande att vi gör dokument tillgängliga för andra att läsa. Idag är dock dokumenten allt från personliga hemsidor, företags produktlanseringar till sociala nätverk och spelsajter. Dock är det i grunder fortfarande dokument.

Tim redogör nu för nästa steg i internets utveckling, ”Linked data”. Det hela handlar om att vi ska publicera rådata mycket snabbar än vi gör idag. Dessa data kan sedan användas via internet som grund för nya sajter, applikationer och presentationer. Varför sitta och hålla på data när så många andra kan göra något nyttigt av det hela. Denna idé är i sin enkelhet genial tycker jag.

Tim ger själv exempel inom forskningsområdet, där det bedrivs mängder av olika insamlingsprojekt av data för att till exempel hitta botemedel mot cancer. Dock är det idag ingen enkel process att få tillgång till andras data och på så sätt kunna kombinera dem och ställa nya hypoteser/frågor. Detta skulle vara mycket enklare med ”länkat data”. Politiska grupperingar samlar hela tiden data för att på något sätt hitta taktiker för att samla fler väljare och besegra motståndet. Dessa data skulle mycket väl kunna användas till andra saker om de släpptes fria.

Det kan låta lite kryptisk, men om mannen som gjorde internet möjligt påstår att detta är framtiden, då lyssnar i alla fall jag och ser verkligen fram emot när det hela blir verklighet.


Läs även andra bloggar om , , , , intressant?

  1. Öpedagogen

    >Javisst är internet en självklarhet – oftast hemma, i den privata sfären. Att kämpa för att IKT ska användas i skolan är inte alltid så lätt – många är argumenten emot datorerna. Jag slår ifrån mig och fortsätter att argumentera för, för, för, för …

Leave a Reply