Entreprenöriell matematik vinner pris

>

Matematiken på JB Örebro vinner pris via läraren Fredrik Berg
Idag delade Microsoft tillsammans med LR ut pris till ”Sveriges mest innovativa lärare 2009”. Detta har man gjort sedan sex år tillbaka och pristagarna går vidare till ett Europamästerskap, ITF09.

Matematikpriset gick i år till Fredrik Berg, verksam på John Bauergymnasiet Örebro. Det är Fredriks arbete med entreprenöriell matematik som prisats och som mattekollega med Fredrik kan jag hålla med juryn, det är ett arbete som bör prisas.
(Fredrik tvåa från vänster i bilden)

Gemensamt för pristagarna är engagemanget för undervisningen och viljan att
utvecklas och pröva nya metoder, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas
Riksförbund. Det är bra att vi kan belöna och uppmärksamma alla de duktiga
lärare som gör ett viktigt arbete i den svenska skolan idag.

Pressmeddelandet finns här och microsofts nyhetsblogg här.

Att undervisa matematik med entreprenöriellt lärande i fokus innebär att lektionerna ser lite annorlunda ut. Jag har tidigare bloggat om projekt inom ämnet och tankar kring det, men jag strävar efter att varje lektion ska följa den entreprenöriella pedagogiken. Fokus ligger på att hitta elevernas egna drivkraft och få dem att känna självförtroende och tillförsikt inom matematiken. Resten går av bara farten, med hjälp av ämnesintegrerade projekt, verklighetsanknuten matematik och en stor portion humor. Allt detta har Fredrik lyft in i sin undervisning och hela mattegänget på JB Örebro jobbar ständigt med att förnya tänket inom matematikundervisningen.

Naturligtvis ska jag intervjua Fredrik närmare, nu ska han bara komma hem från Wien där Entreprenöriell Matematik ska spridas internationellt. Lycka till Fredrik!

edit: En kort intervju finns nu här.

Läs även andra bloggare om , , , intressant

3 Responses

  1. Flygaren

    >Underbart kul för både skolan och dig Fredrik (ifall du läser Peters blogg), men gud vad jag inte kände igen dig på fotot. Ser ut som om ngn har fotoredigerat och fluffat till håret på dig:)
    Önskar också lycka till från mig och från eleverna.
    /Anna

Leave a Reply