Ellwe tänker vidare

I slutet av oktober släpptes nyheten ”TänkOM rekryterar Peter Ellwe” och i ett vips så gick jag från att vara vara frilansande föreläsare inom IKT och utbildning till att vara TänkOM-konsult. Ett mycket spännande steg som jag i hemlighet suktat efter en längre tid och när chansen uppenbarade sig fanns det aldrig några tveksamheter från min sida. Vad kommer detta då leda till och jobbar jag kvar som IKT-pedagog i Örebro?

Till att börja med, ja jag jobbar kvar på Virginska Skolan som IKT-pedagog/IT-samordnare. Jag fick faktiskt just den frågan ett flertal gånger efter nyheten publicerats så det kan vara värt att poängtera att jobbet med TänkOM är på konsultbasis. Fortfarande frilansande föreläsare men under ett konceptuellt tak om ni förstår vad jag menar.

Vad kommer jag då pyssla med hos TänkOM? Jag har föreläst en del landet runt kring matematik och hur undervisning och pedagogik kan se ut i dagens moderna samhälle och det är med just detta i fokus som TänkOM har rekryterat mig som konsult. För att citera deras artikel:

Peter kommer tillsammans med ett par andra av våra konsulter att få en särskild roll på TÄNK OM den närmaste tiden, och det är att ansvara för vår kommande matematiksatsning. TÄNK OM kommer att ta fram ett workshop- och utbildningspaket för de skolor som vill modernisera och förändra sin matematikundervisning,

Spännande tider framöver med andra ord. Just inom matematikens värld har jag märkt ett behov av stöd och utveckling. Säga vad man vill om läroböcker, men i just matematik är det ett laddat område, på gränsen till ohällsosamt faktiskt. Att bokförlag får ta ansvaret att tolka våra styrdokument och vars tolkningar styrt lärares verkamheter en längre tid känns inte alls bra. Boken har en plats i skolan även i framtiden men utvecklingen måste gå vidare och där spelar digitala medier en stor roll, något som betonas i ämnesplanen för matematik i gy11.

Vidare skriver TänkOM följande:

Vår ambition är att bidra till att förändra matematikundervisningen i grunden i Sverige

Jag måste verkligen understryka att det är rätt saftiga mål som sätts i samband med mitt inträde i TänkOM-sfären men jag har i tanken varit där rätt länge. Ensam kan jag påverka i det lilla men jag är övertygad att tillsammans kommer vi rubba rätt många cirklar!
En hel del mattelärare har redan klivit på tåget, men det finns mycket kvar att göra för att matematik ska bli ett ämne värt 21a århundradet.

Det kommer bli en rolig tid framöver, hoppas vi ses där ute!

Leave a Reply