Elitskola – Finns det elitlärare?

posted in: undervisning | 0

>Den stora nyheten inom skolvärlden är att 10 st så kallade elitskolor på gymnasienivå får starta upp sin verksamhet. Det har länge funnits elitskolor inom idrott och kultur så det var väl bara en tidsfråga innan andra ämnen skulle kliva fram. Antagning får nu ske via uttagningstester av olika slag vilket inte varit ok tidigare.

Det som jag kan störa mig lite på är formuleringen i AB om vaför det kommer sig att Lund fick två av de tio skolorna. Christina Månberg, skolverket, säger att Lund har mycket välutbildade lärare. Många har forskat, her lektorstjänst eller är doktorer något som premieras då eleverns ska kunna ta högskolepoäng redan på gymnasiet.

Vad är det som säger att en anställning på ett universitet, en forskningsbakrgrund etc leder till att man fungerar bättre som lärare än någon annan? Förhoppningsvis har de minsta samma pedagogiska utbildning som oss andra gymnasielärare, men det är stor skillnad att vara lektor på ett universitet och att vara gymnasielärare. Ska eleverna ta högskolepoäng kan de väl i så fall läsa högskolekurser eller ?

Dagens Skola via Filippa Mannerheim bloggar också om detta och anser att högmotiverade elitelever kanske inte är de som mest behöver elitlärare, utan det kanske är problemklasser, omotiverade och skoltrötta elever som ska få den resursen. Dock är det som sagt skillnad på akademisk kompetens och pedagogisk förmåga att inspirera…jag håller med Filippa till fullo.

Av 101 skolor som sökte fick alltså Lund två av 10 skolor. De måste haft väldigt enastående ansökningar.

Fantasibrist eller?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Leave a Reply