Datorspelens roll i skolan

posted in: pedagogik | 1

>Som jag skrivit i ett tidigare inlägg har jag ett stort intresse av datorspel och vill på något sätt involvera dessa i min undervisning. Personer som säger att undervisningen måste ta till vara ungdomarnas vardag och datorspel finns med i mångas vardag, håller med. Att inte använda spel i undervisning är nästan ett tjänstefel med tanke på hur engagerade ungdomarna skulle kunna bli.

Tidigare har jag mest tänkt på hur spelens idéer och karaktärer ska kunna användas i skolan och då har det slutat med att de flesta spel inte fungerar. De är helt enkelt gjorda för att roa oss, inte nödvändigtvis utbilda oss. Det finns naturligtvis undantag, men i det stora hela är ju datorspel en nöjesindustri.

Nu hittade jag ett klipp från youtube som gjorde att jag helt plötsligt hajade till. Naturligtvis, så ska vi göra. Klippet nedan handlar om hur spel kan verka som inspiration och intresseväckare, det vill säga många spel har moment eller fakta i sin story som gör att spelaren nyfikenhet väcks och efter att spelet är slut vill man veta mer. Detta är nog kärnan hur vi idag kan nyttja de spel som finns.

Tänk er att ni spelar Call of Duty eller liknande FPS-spel som utspelar sig i världskrigsmiljö. Dessa spel är fulla av historiska referenser och de vapen som används är nästan alltid korrekta avbilder från riktiga vapen för att höja realismen i spelet. Efter en omgång som utspelar sig i någon fransk by skulle en historialärare kunna bryta spelandet och fortsätta lektionen runt den riktiga byn som drabbades under andra världskriget, eller liknande referenser från det spel som ungdomarna nyss njöt av.

Som inspiration, idéväckare, tankeställare eller liknande har spel verkligen en framtid i skolan. Det gäller bara att vi som spelar delar med oss av våra erfarenheter till de lärare som inte spelar, men som verkligen skulle ha nytta av de referenser som finns i spelens värld. Jag tror det skulle vara lättare att få elever motiverade och engagerade på detta sätt. Vad tror ni ?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Leave a Reply