Datorspel som undervisning

posted in: matematik, pedagogik | 1

>Detta inlägg är ett intro till ett området som jag länge funderat över nämligen hur jag ska använda datorspel i min undervisning. Ungdomarna på ett IT-program har datorn som ett stort intresse så chansen att de spelar spel emellanåt är rätt god, om man säger så. Istället för att helt motarbeta spelandet så måste det ju gå att införliva deras intresse i undervisningen. Nu vill jag redan nu säga att det råder spelförbud på skolan så enda chansen för eleverna att spela spel under skoltid skulle i så fall vara just för undervisningens skull.

Tankarna som snurrar nu är Vilka spela går att använda? Det finns ju en del olika varianter där ute. Jag tänker sikta in mig på större spel som säljs komersiellt, för små flashspel har sällan det djup i story och värld som jag är ute efter. Som ni förstår finns där ändå en del att välja på.

Jag fokuserar helt på PC spel för tillfället, men konsoller finns med i bakvattnet.
De stora titlarna bland mina ungdomar är föga förvånande:

 • World of Warcraft (WOW)
 • Counterstrike (CS)
 • Battlefield 2 (BF2)
 • Bilspel (Drift, Grid och liknande)

Listan kommer fyllas på med tiden, men just dessa titlar vore ju skoj att kunna få in i undervisningen på något sätt.

Lösa tankar som kommer utredas närmare är:

 1. Kan WOW användas för matematiklektioner, det samlas ju massor av pengar, levlar och grader?
 2. Acceleration och hastighet mm borde ju lätt kunna mätas och kontrolleras i bilspel där även skalor och liknande inom matematiken borde fungera som material?
 3. BF2, kan man träna problemlösning och strategier i det spelet givet vissa förutsättningar?
 4. CS har jag tidigare använt inom geometrin, finns det andra området?

Att själva spelprogrammeringen kan användas inom matematik är ju givet, men jag siktar på själva spelvärldarna.

Andra spel som jag tänker titta närmare på inom andra områden är Sim City serien för studier om stadsplanering och samhällskunskap, Backpackerserien för geografiområdet., Second Life och andra virituella världar för studier inom gruppdynamik, entreprenörskap osv. Hur driver man ett vinstdrivande företag i den virtuella världen Second Life till exempel. Ska det ligga granne med svenska ambassaden eller liknande?

Många tankar och fler blir de hela tiden. I morgon ska vi spela sudoku på mattelektionen 🙂

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

 1. Emil (kollega)

  >spore i naturkunskap? ett aspel som nu har kommit där man får följa en egen evolition och se hur arter växer och föändras. tydligen enligt naturhistoriska museumet (tror det var det) är det hyffsat realistiskt. såg de i ett inslag i metroteknik på tv8

Leave a Reply