Datorspel och lärande

posted in: inspiration, pedagogik | 2

>
Sådär…då är man reggad och klar för en universitetskurs på internetdistans som heter Datorspel och lärande. Den handlar kort sagt om hur och om datorspel kan integreras i undervisning och lärandemiljöer och verkar mycket intressant. Bara för att ge en inblick i vad jag kommer att pyssla med så följer en kort beskrivning.

Kursen består av tre moment:
Del 1 fokuserar på att få igång tänket kring spel och lärande. Vi ska skapa och agera via avatarer i spelet www.metaplace.com där seminarier kommer äga rum. För att få en inblick i spelvärlden ska vi spela spel inom minst 8 olika genrers sam reflektera om de går att använda i studiesyfte. Reflektion är viktigt.

Del 2 fokuserar på ett utvalt spel, individuellt val, och där man förväntas spela igenom hela spelet, reflektera hur och även planera för hur det kan användas inom ett utvalt ämnesområde. Blir en enda lång lektionsplanering med andra ord, hehe.

Del 3 fokuserar på spelkulturer och hälsoperspektivet. Naturligtvis måste det finnas med en del om spelberoendedebatten i en sådan här kurs. Arbetet ska bedrivas och redovisas med fokus på aktuell forskning och kommer bli det ”tyngsta” under terminen.

Jag tycker hela kursen verkar grymt intressant och verkligen aktuell. Svårt att hinna med att läsa allt dock då det publiceras nya artiklar dagligen om detta heta område. Ni som läser bloggen vet ju sedan tidigare att jag är övertygad om att just spel verkligen kan hjälpa elever i undervisningssyfte så kursen läser jag för att få inspiration och vatten på hjulet.

Är ni sugen på att göra mig sällskap och läsa en distanskurs på 25% fart under hösten?
Det går fortfarande att anmäla sig här.

Jag återkommer under hösten med reflektioner och resultat från kursen.

2 Responses

  1. Björn Sennbrink

    >8 spelgenres? Låter som om att det är en farlig kurs det där 🙂

    Prova med fördel Quake Live och EVE Online om du inte redan hittat dit.

  2. Digitalteknik via spel | Ellwe.se

    […] inlärningsmoment så gott det går. Detta har fungerat bra inom matematiken, programmering och digitaltekniken. Just digitalteknik fick idag ett nytt tillskott på spelfronten. Spelet ifråga heter Gate och […]

Leave a Reply