Datorspel i skolan – myt eller verklighet?

| 1

>I min strävan att renodla bloggen så funderar jag i dagsläget mycket på detta med datorspel och lärande. Området är mycket intressant tycker jag, men inom sveriges gränser så verkar inte skolan vara på hugget direkt, förutom i projektet Future City som jag återkommer till under våren. Jag har helt enkelt svårt att hitta material att läsa och få inspiration av. Därför borde området även kunna locka fler pedagoger till nya marker. Just detta att det pratas mycket om det, men saknas exempel eller liknande gör ju att marknaden ligger öppen. Jag har i några tidigare inlägg berört området och då pratat om både komersiella spel och dess lärande funktioner samt småspel för att lätta upp matematiken.

Planen var att jag skulle läsa en kurs på distans inom ämnet ”Datorspel och lärande”. En klockren kurs som hålls på Umeå Universitet där jag tidigare läst ”Digitala Kulturer”. Nu visar det sig dock att kursen ställs in under VT09, varför vet jag inte. Det blir med andra ord att leta material och läsa på egen hand samt försöka prova spel i min egen undervisning och dela med mig av mina erfarenheter. Googlar man på just orden ”datorspel och lärande” så är många resultat flera år gamla och andra är kursplaner för ovan nämnda kurser. Googla på ”datorspel och undervisning” och ett inlägg från min blogg hamnar först. Skrivs det verkligen så lite om ämnet?

Min fråga till er därute är:

  • Hur använder ni datorspel i skolan?
  • Har ni tips på material att läsa eller personer att kontakta?

ps. Jag har förstått att viss forskning inom området sker i Malmö och jag kommer utreda detta närmare. Mer om detta i kommande inlägg. ds.

Läs även andra bloggar om , , , intressant?

Leave a Reply