Dags att förändra matematikundervisningen

posted in: inspiration, matematik | 0

>

Skolverket har släppt en rapport kring elevers datorvanor i grundskolan och gymnasieskolan. Kristina Alexandersson konstaterar snabbt det som hon och många andra fruktat, datorn används mestadels som verktyg för att skapa presentationer av skolarbete i olika former, inte som verktyg under lärprocessen.


Rapporten visar att över 90% av eleverna på grundskolan/gymnasieskolan sällan eller aldrig använder datorn under matematiklektioner! Siffran på gymnasienivå är 94%!

94%
Skämtar ni med mig aprillo?

Rapporten konstaterar trots det att 75% av skolorna erbjuder programvara för matematikundervisning. Dock framgår inte vad detta är för programvara. Räknas miniräknaren i windows som matematikprogramvara?

Min första reaktion efter att darrningarna slutat i händerna och svetten inte rinner längre är Hur är detta möjligt? Är dagens matematikundervisning så traditionell att böckerna dominerar så pass kraftigt? Är vi mattelärare verkligen så långsamma att förstå att datorn erbjuder enorma möjligheter inom matematikens värld som definitivt skulle påverka lärandet i positiv riktning? Faktum är ju att de flesta skolor i någon form har tillgång till datorer för eleverna. Varför använder vi dem inte till något vettig inom matematiken?
Kristina ställer vidare fråga om en modern miniräknare är tillräckligt som dator för matematiken? För att relatera till detta så köpte min skola just in fler miniräknare till matten. Detta på grund av att datorn INTE får användas under nationella prov, eller snarare den KAN inte användas då vi inte kan garantera att eleverna inte får tillgång till mer hjälp än tillåtet på det sättet. Ergo – fler miniräknare, vilket känns väldigt 80-tal.
Bortser man från det uppenbara miniräknarproblemet så finns det mängder med andra resurser som datorn i matematiken har nytt av. Ta bara gratisprogrammet Geogebra. Programmet är perfekt för grafritning och lärande kring funktioner, skärningspunkter, break-even beräkningar etc. Att det är gratis borde få ekonomiansvariga att dregla, men använder inte vi mattelärare programmet så spelar det ju ingen roll. NCM startade nyligen en sajt för IKT i matematikundervisningen och där finns en bra förteckning på exempel kring just Geogebra.
Excel är ett annat givet exempel. Att skapa diagram över statistikundersökningar är inte ens svårt. Att använda formler i excel är inte heller krångligt och simpla begrepp som medel, median och typvärden blir lätt åskådliggjorda. Borde vara givet inom matten på högstadiet och Ma A på gymnasiet.
Fler exempel på resurser som hjälper matematiken på rätt väg är spel. Titta in på Mangahigh.com och förundras över hur skoj det är att spela mattespel och se lärande nå helt nya dimensioner. Datorspel bygger ju på matematik, varför inte använda dem som praktiska exempel på hur relevant matematik är?
Stora delar av denna blogg handlar om just datorns roll i matematikundervisning så klicka runt och leta bland inläggen så ser ni massor av exempel på vad datorn kan användas till. Jag anser att det är vårt ansvar som lärare att lyfta in datorn på mattelektionerna, som stöd, som verktyg, som inlärningshjälpmedel – inte som presentationspryl.

Leave a Reply