Bota din matteskräck

posted in: matematik | 0

>Som en naturlig fortsättning på ett tidigare inlägg rörande skrämmande matematik så vill jag idag tipsa om en sida med hjälp för matteskräck. Det är en del av URs portal om matematik som mycket väl kan användas inom matematikundervisning. Besökaren kan göra en kort enkät och få svart på vitt hur mycket matte skrämmer eller inte. Det som enligt mig är givande är de tips som UR ger för att mildra din matteskräck. Nedanstående är ett urval av dessa med mina kommentarer i kursivt:

1. Sluta genast tänka att du är dålig eller att du inte kan eller något annat negativt om dig själv och matte!
– Lysande exempel på hur personer blivit nedtryckta inom matematik och tror att de inte kan något av värde. Tänk positivt!

2. Tänk på matte som ett främmande språk. Man måste öva på det och hålla igång det, och om man är envis och inte ger upp så öppnar sig en ny värld!
– Matematik är vackert, men inte alla ser det 🙂

3. Lägg inte kraften på att lära dig saker i matten utantill.
– Helt sant, använd de böcker och källor som finns om referens när du kör fast. En sann matematiker kan inte allt utantill, men vet vart man ska leta efter information.

4. Rita figurer när du behöver avlasta hjärnan!
– Figurer är matte, så du lurar dig själv på ett positivt sätt.

5. Ta det lugnt om du misslyckas och var glad över det du förstår istället! Man kan inte lyckas med allt genast.
– Belöna dig själv när du lyckas och tillåt dig själv att känna självförtroende, hur enkel uppgift det än handlar om.

6. Prata matematik med kompisarna och familjen! Ofta kommer du själv på svaret på ett problem när du har berättat det för någon annan.
– Matematik finns överallt i din vardag. Att prata matematik med andra gör att du hela tiden behandlar och förbättrar din kunskap, omedvetet.

Lycka till!

Läs även andra bloggares åsikter om , , (intressant)

Leave a Reply