Arbeta där du får inspiration

posted in: inspiration | 4

> Jag har precis läst boken ”Härarbeta” av Teo Härén, som är en av sverige mest anlitade föreläsare inom kreativitet och som skrivit ett antal böcker inom ämnet tillsammans med sin tvillingbror Fredrik (som många sett på youtube).

Härarbeta handlar om att vi ska slita oss från kontoret och arbeta där vi känner att vi är effektivast och gör bäst ifrån oss. Arbeta där omgivningen ger oss energi, motivation och inspiration. Teo kallar detta för att härarbeta. Detta är sällan på just kontoret utan kan vara lite var stans, i sverige eller utomlands. Boken är lysande som inspiration och jag sitter nu dagligen och funderar på vart jag kan arbeta istället för på skolan och vilka arbetsuppgifter som inte kräver min närvaro i arbetsrummet.

För det är just detta som är kruxet inom läraryrket. Mycket av det vi gör dagligen kräver att vi är på plats i skolan…eller gör det verkligen det?
Nedan följer tre vanliga moment i en lärares vardag.

Lektioner:
Lektioner ska hållas i klassrummet hör man ofta, men det finns inga lagar och regler som säger det. Istället ska man naturligtivis sträva efter att ha lektioner på platser och i miljöer där eleverna inspireras och hittar motivation. Naturkunskap ska enligt mig till större delen spenderas i skog och mark eller under en mörk stjärnhimmel. Jag har tidigare verkligen tryckt på att praktiskt matematik är bättre än att sitta och räkna i klassrummet, ut på stan och titta och upplev matematik istället. Vilka lektioner måste verkligen vara i ett klassrum?

Planeringsarbete:
Här gäller både ock, naturligtvis blir det svårare att härarbeta om man är beroende av andra och mycket planering sker i samråd med kollegor. Däremot planering som jag gör själv kan jag ju lika gärna göra på ett fik i stan eller i en stuga i fjällen. Så länge det inte drabbar någon, elev eller kollega, så är ju min frånvaro från skolan inte något problem så länge jobbet blir gjort.

Rättning
Verkligen något som tjänar på att utföras borta från lärarrummet som ofta är för stojigt för att rättning av uppgifter, rapporter och prov ska fungera på ett bra sätt. Samla på dig en bunt och tillbringa dagen där du hittar lugnet.

Övriga tankar
Många av de moment som vi lärare utför på egen hand kan mycket väl utföras på annat ställe än skolan. Några av oss är effektivast på skolan så då är det ju inget problem, men ibland känner jag att skolan tär mer på mig än vad den ger energi och motivation. Då tänkar jag att nu skulle man vara någon annan stans. Arbetssättet att härarbeta kräver naturligtvis en förstående skolledning för det är inte en rättighet att få arbeta på annan plats. Vi har till exempel stämpelklocka som inte direkt fungerar på distans…

Fundera på hur du kan börja, vilka enklare uppgifter kan du ta med dig från jobbet och presentera idéen för din rektor. Det kan röra sig om en halvdag till att börja med sedan kan man utvärdera det hela.

Det viktiga som Teo påpekar är att man INTE ska härarbeta hemma. Hemmet ska inte kopplas ihop med arbetet utan där behöver man känna frid och avkoppling och inte tänka på jobbet hela tiden. Som lärare är detta oerhört svårt då i alla fall jag jobbar mycket hemma kvällar och helger, men jag gör det för att jag måste, inte för att jag valt det. En förändring vore att härarbeta även på fritiden om jag har jobb som måste göras. Åk iväg till ett bibliotek, sportarena eller vad det nu kan vara några timmar istället för att jobba hemma framför tvn.

Teo tipsar om att skriva ner en lista på ställer där vi någon gång vill härarbeta. En topp 10 som vi sakta men säkert ska sträva mot att pricka av när vi testat de platserna. Det kan vara platser som man besökt i annat syfte och som man känner att här skulle man nog kunna arbeta på ett bra sätt.

Mina topp 3 är i dagsläget:
 • Huset på spanska sydkusten, vi är där varje år, storslagen miljö och tekniken finns.
 • Naturens Hus, Örebro. Lugnt och fridfull restaurangmiljö nära vatten och strövområden.
 • Mina föräldrars hus vid hälsingekusten, 3meter från havet med bedårande utsikte och måsar som skriker.

Dessa ställen har jag naturligtvis varit på flera gånger och vet hur de känns. Det finns många andra platser i världen som kan verka spännande men jag måste börja någonstans.

Vilka ställen skulle DU kunna tänka dig att härarbeta på?

Läs även andra bloggar om , , , intressant?

4 Responses

 1. Björn

  >Zanzibar känns helt okej för mig. Åker dit under våren och känner efter. Men vad jag hört har de bara modem på internetkaféerna…får kolla upp det väl där.

 2. Lena Byström

  >Hej Peter!

  Jag följer din blogg och tycker att det är inspirerade att läsa om din syn på matte i skolan. Jag har funderingar på att koppla ihop dig med några lärare i Nacka där jag tror att ni har samma målbild och syn på matematiken i skolan. Intresserad?

  //Hälsar Lena

 3. Peter

  >Björn -> du får återkomma med hur det gick att härarbeta i zanzibar.

  Lena -> Kul att du finner bloggen inspirerande, jag är naturligtvis intresserad att bolla idéer med likasinnade pedagoger (eller alla andra med för den delen)

 4. zeejay

  >http://www.op.se/parser.php?level1=161&level2=713&id=982500

  Tänkte att den artikeln kunde vara intressant för dig. Läraren i fråga arbetar med entreprenöriellt lärande vilken är en av anledningarna till att eleverna nu reagerar som dom gör.

Leave a Reply